Gminny Ośrodek Kultury w Bojanowie i Stowarzyszenie „Lasowiacka Grupa Działania” ogłosili konkurs kulinarny polegający na wyborze najlepszego produktu wykonanego na bazie miodu. Jury dokonało oceny potraw zgłoszonych do konkursu biorąc pod uwagę: smak potrawy, oryginalność, łatwość przyrządzenia, czas potrzebny do przygotowania.
Poniżej lista zwycięzców:
I miejsce – Zofia Gajda za polędwicę wieprzową miodem słodzoną nadziewaną serem pleśniowym
II miejsce – Barbara Rębisz za miodowe żeberka z miodem podane z sałatką polaną sosem winegret miodowo-musztardowym
III miejsce – Justyna Lesiczka za filet z kurczaka marynowany w miodzie i musztardzie.
Nagrodami głównymi w konkursie był sprzęt AGD i artykuły gospodarstwa domowego.
Gminny Ośrodek Kultury na organizację konkursu uzyskał dofinansowanie za pośrednictwem Stowarzyszenia „Lasowiacka Grupa Działania” z: „Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Wydarzenie współfinansowane jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.