Dziękując za tegoroczne plony mieszkańcy, rolnicy oraz władze samorządowe 28 sierpnia uczestniczyli w Dożynkach Gminy Kolbuszowa. W tym roku święto plonów odbyło się na terenie skansenu oraz stadionu miejskiego w Kolbuszowej. Funkcję starostów dożynkowych pełnili Monika Fryzeł i Norbert Tylutki. Tradycyjnie uroczystości rozpoczęła msza święta dziękczynna w intencji rolników i producentów żywności, która miała miejsce w kościele pw. św. Marka w skansenie. Mszę świętą odprawili ks. Marek Prajsnar proboszcz parafii w Zarębkach, ks. dziekan Jan Pępek proboszcz parafii pw. św. Brata Alberta, ks. dziekan Lucjan Szumierz proboszcz parafii pw. Wszystkich Świętych, ks. Kazimierz Osak proboszcz parafii w Kupnie oraz ks. Jarosław Depczyński proboszcz parafii w Weryni. Podczas nabożeństwa poświęcono chleby oraz wieńce dożynkowe.
Ponadto podczas dożynek zorganizowany został I etap konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”, w którym wzięło udział 15 Kół Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu kolbuszowskiego. Panie, którym serdecznie gratuluję, przygotowały tradycyjne dania, charakterystyczne dla tego regionu. Komisja konkursowa najlepiej oceniła kapustę ziemniaczaną z grochem wykonaną przez KGW Hucina. Drugie miejsce zajęło KGW w Niwiskach za przygotowanie barszczu grzybowego na zakwasie, a trzecie miejsce Panie z KGW Raniżów za kapustę – parzybrodę.
Gminie Kolbuszowa dziękuję za podtrzymywanie pięknej tradycji dożynkowej i organizację wspaniałej uroczystości, w której miałem zaszczyt uczestniczyć.