06 lutego br. w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podkarpackiego odbyła się prezentacja inicjatyw Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia”. Konferencja dotyczyła patriotyzmu gospodarczego w lokalnych społecznościach, ukazania dobrych praktyk patriotyzmu lokalnego i produktowego na przykładzie doświadczeń z realizacji projektu „Kuchnia Strażacka” w 2022 roku.
„Kuchnia Strażacka” to cykl wydarzeń kulinarnych z udziałem Ochotniczych Straży Pożarnych. W trakcie imprez, o charakterze kulturalnym, sportowym i innych ich uczestnicy mogli posmakować najlepsze potrawy tradycyjne, przygotowane przez mistrzów strażackich.
Podczas konferencji wiele jednostek OSP zostało wyróżnionych za ich zaangażowanie w realizację przedsięwzięcia. Druhom serdecznie dziękuję za pracę na rzecz społeczności lokalnych oraz za realizację wyjątkowego i cennego projektu. Propaguje on w wyjątkowy sposób ekologiczną i tradycyjną żywność Podkarpacia, a także podkreśla potencjał, jakim dysponują druhowie z Ochotniczych Straży Pożarnych.
Fot. Biuro Prasowe||UMWP w Rzeszowie